Lingomaster ǀ Zwolsestraat 50, 2587 VJ Den Haag, Nederland | ☏ +31 (0)70 444 84 12 | ✉ info@lingomaster.nl
 • nl
 • en

Over Scheveningen


Informatie over Scheveningen

Het dorp Scheveningen, nu een stadsdeel van de gemeente Den Haag, kent een rijke geschiedenis. Op deze pagina hebben we wat leuke achtergrond informatie verzameld. Wilt u meer weten over Scheveningen, lees dan verder.

De oorspronkelijke kern van Scheveningen bevindt zich in Scheveningen-Dorp. Daar kan men terecht voor een kopje koffie, voor een bezoek aan de markt of om te winkelen. Maar een hele bijzondere plek is en blijft toch wel de haven waar heerlijke visrestaurants te vinden zijn.

Haring in de haven van Scheveningen

Haring

Wie over Scheveningen praat, zegt haring. Vanaf het midden van de 19e eeuw ging Scheveningen zich namelijk vooral richten op de haringvangst. En door de komst van een eigen Scheveningse zeehaven in 1903 ging de visserij op haring pas echt goed beginnen.

Problemen met betrekking tot de overbevissing van de Noordzee, oude vissersboten en aangepaste visserijtechnieken hebben uiteindelijk de grootschalige en plaatselijke haringvisserij laten stoppen. Tegenwoordig gaan alleen nog maar een beperkt aantal schepen op haring vissen en slechts gedurende een korte periode van het jaar.

Echte Scheveningers

Echte Scheveningers voelen zich trouwens Schevenings en niet Haags. Door een klein aantal vrouwen, dit zijn vooral bejaarde vrouwen, wordt nog steeds de plaatselijke klederdracht gedragen. Het is wel te verwachten dat dit spoedig tot het verleden zal behoren. Het Scheveningse dialect wordt door de oude generatie nog steeds gesproken, maar de jonge generatie spreekt dit dialect bijna niet meer.

Door de sterke verbondenheid van de oorspronkelijke dorpsgemeenschap kan men in Scheveningen veel gelijke familienamen vinden. Typisch Scheveningse familienamen zijn bijvoorbeeld Dijkhuizen, Den Heijer, Korving, Knoester, De Niet, Plugge, Rog, Spaans, Taal, Toet, Vrolijk, Zuurmond of Van der Zwan.

Scheveningen Kurhaus (1963)

Badplaats

De badplaats Scheveningen is altijd een aanrader. Scheveningen geeft een heleboel recreatieve mogelijkheden en heeft schone en mooie zandstranden. Scheveningen is natuurlijk verbonden aan de winkelstad Den Haag. Beide plaatsen liggen naast elkaar en op die manier heeft men een perfecte combinatie van stad en strand. Lekker op het strand liggen of toch liever gaan shoppen? Alles kan.

Over Scheveningen wordt veel gezegd, ook dat het een populaire badplaats in Nederland is. Lekker lopen op de boulevard van Scheveningen of langs de Pier is altijd leuk voor jong en oud. Je loopt dan langs cafés en restaurants en er is altijd wat te zien. Ook loop je dan langs het Kurhaus Hotel en langs Crazy Piano’s. Zodra je naar het strand loopt zie je een leuk aanbod aan gezellige strandtentjes.

Cultuur

Scheveningen heeft cultureel gezien ook veel te bieden. Theater of musical? Of toch liever naar het Circustheater? Op het strand worden surf- of kitelessen gegeven en het is ook heerlijk fietsen of wandelen in de duinen langs de kust. Het maakt niet uit of het zomer of winter is, Scheveningen is altijd aantrekkelijk.

Mocht je van festivals en evenementen houden dan zit je in Scheveningen ook op de juiste plek. Zo zijn er een aantal festivals en evenementen in Scheveningen die elk jaar weer plaatsvinden, zoals het Internationaal Vuurwerkfestival, het Shantykoorfestival, het Internationaal Vliegerfestival of het Korenfestival. Maar er vinden hier elk jaar ook evenementen plaats, zoals de SeaSide Market, Aircooled Scheveningen of de City Pier City Loop.

Scheveningen heeft veel te bieden, teveel om op te noemen.
Dus kom eens kijken hier in het mooie Scheveningen!

U bent van harte welkom!

Taalcursussen

LingoMaster verzorgt taalcursussen aan de Zwolsestraat in Scheveningen. Zowel op maat als klassikaal/in groepen. Geniet van de mooie badplaats en het historische dorp terwijl u Duits, Engels of Nederlands leert. Welke lingo heeft u nodig voor uw werk of voor uw privésituatie?

We zijn gevestigd op loopafstand van het hart van Scheveningen en het strand! We wijzen u ook graag de weg om de leuke plekjes te leren kennen.

Bij Lingomaster kunt u de lingo leren door speciaal op maat gemaakte taalcursussen die perfect aansluiten op uw situatie. Echt maatwerk dus! Wij zullen samen werken aan het ontwikkelen van een persoonlijk Lingo Actieplan dat perfect bij u zal passen. Welke taal u ook kiest, wij zorgen voor een klantvriendelijke, professionele en motiverende leeromgeving, waar u op de eerste plaats staat.

Het wapen van Scheveningen (3 vissen)

Het wapen van Scheveningen

Het wapen van Scheveningen heeft volgens de gemeente de volgende beschrijving:

In azuur drie naar rechts zwemmende haringen van zilver; boven de kop van elke haring een kroon van goud.

Stadsdeel Scheveningen

Scheveningen is een stadsdeel van Den Haag (Zuid-Holland). Het stadsdeel Scheveningen bestaat uit de volgende wijken:

 • Duindorp
 • Duinoord
 • Geuzenkwartier en Statenkwartier
 • Van Stolkpark en Scheveningse Bosjes
 • Westbroekpark en Duttendel
 • Zorgvliet
 • en Scheveningen (wijk)

Scheveningen (wijk)

De wijk Scheveningen bestaat uit de volgende buurten:

 • Vissershaven / Havenkwartier / Scheveningse haven
 • Scheveningen-Dorp / Oud Scheveningen
 • Scheveningen-Badplaats
 • Visserijbuurt
 • Rijslag
 • Belgisch Park
 • Oostduinen